• Trenerów i osób ćwiczących, które chcą poszerzyć swój zakres wiedzy o odpowiednie przygotowanie motoryczne

•Fizjoterapeutów

•Trenerów przygotowania motorycznego

•Trenerów personalnych

•Osób rozpoczynających swoją przygodę z siłownią, chcących uniknąć popełniania błędów w planowaniu treningu

Dwupoziomowe szkolenie wprowadzające w tajniki prawidłowego prowadzenia treningu nastawionego na wszechstronny rozwój lub specjalizację z możliwością ukierunkowania wedle potrzeb. Zapoznając się z zagadnieniami z zakresu fizjologii wysiłku oraz biomechaniki, uzyskamy wiedzę, jaki wpływ mają rodzaj wysiłku oraz metody i techniki treningowe na budowanie pożądanych zdolności motorycznych.

W module pierwszym omówimy fizjologiczne podstawy kształtowania zdolności motorycznych, metody jakimi się je kształtuje oraz zarys podziału treningu od jednostki aż po cykle, z uwzględnieniem roli odpowiedniej równowagi między pracą a wypoczynkiem. Nauczymy się, jak przeprowadzać poprawną aktywację mięśniową i mobilizację układu ruchu.

Moduł drugi rozszerza omawiane zagadnienia, wyjaśniając konkretne schematy periodyzacji treningowej oraz ich zastosowania wedle celu trenującego. W części praktycznej zaprezentujemy ćwiczenia wielostawowe z użyciem ciężarów wolnych oraz omówimy ich rolę.

1. Omówienie zasadności używania ruchu wielostawowego jako podstawy do budowy motoryki.
  2. Ćwiczenia główne a dodatkowe - różnice i zastosowanie.
  3. Zasady doboru techniki w zależności od budowy ciała trenującego.
  4. Schemat stopniowania progresji ćwiczeń wielostawowych.
  5. Periodyzacja.
  6. Planowanie treningu metodą liniową.
  7. Planowanie treningu metodą sprzężoną i równoległą.
  8. Planowanie treningu metodą falową.
  9. Ruchy z wychyleniem środka ciężkości (biodra): swing, ciąg rumuński, ciąg klasyczny/sumo, ciąg rwaniowy.
  10. Ruchy wypychane w płaszczyźnie pionowej: wyciskanie w klęku, wyciskanie żołnierskie, wycisko-podrzut, podrzut.
  11. Ruchy przyciągane w płaszczyźnie pionowej: stopniowanie podciągania + odmiany.
  12. Ruchy przyciągane w płaszczyźnie poziomej / wiosłowanie w: leżeniu, oparciu, opadzie tułowia.
  13. Ruchy z opuszczeniem środka ciężkości (bioder) / przysiad kielichowy, Zercher, ze sztangą z przodu, ze sztangą z tyłu, ze sztangą nad głową.
  14. Ruchy wypychane w płaszczyźnie poziomej: wyciskanie leżąc z ziemi, wyciskanie leżąc.

MACIEJ BIELSKI