• Trenerzy, instruktorzy, fizjoterapeuci, trenerzy odnowy biologicznej, trenerzy przygotowania motorycznego

•Dla dietetyków i specjalistów ds. Żywienia

•Dla fizjoterapeutów

Szkolenie poświęcone tematyce odżywiania. Rozpoczniemy od omówienia podstawowych informacji o składnikach odżywczych, by w końcu opowiedzieć, jak przy pomocy odpowiedniego odżywiania osiągnąć wymarzoną sylwetkę, poprawić wyniki sportowe, ale przede wszystkim ,żyć zdrowiej i czuć się lepiej.

Podczas czterostopniowego cyklu rozprawiamy się z wieloma mitami na temat diety i rozstrzygamy, czy pokaźna lista kontrowersyjnych produktów rzeczywiście nam szkodzi.

Szkolenie stanie się dla kursantów przewodnikiem po zagadnieniach żywieniowych, omawiając główne zasady tworzenia zdrowej, zbilansowanej diety i rolę poszczególnych makroskładników. Nauczymy jak konstruować diety w zależności od podejmowanego treningu. Skupimy się także na roli diet alternatywnych, przywołując ich efekty w określonych przypadkach. Omówimy zasady obowiązujące w układaniu posiłków przed- i potreningowych. Poświęcimy uwagę działaniu i efektywności odpowiedniej suplementacji, łącznie z omówieniem poszczególnych składników oraz ich roli w podjętym planie treningowym i sposobie żywienia.

1. Triada. Krótki rys fizjologiczny dla przypomnienia.
  2. Strategie manipulowania węglowodanami w diecie.
  3. Carb targeting.
  4. Carb back-loading.
  5. Carb cycling.
  6. Rola SHBG w świetle podaży makroskładników żywieniowych.
  7. Działanie kinaz pAKT oraz mTOR jako regulatorów anabolizmu.
  8. Pełne wykorzystanie okna anabolicznego w świetle biochemicznego ddziaływania makroskładników żywieniowych na organizm.
  9. Najważniejsze aspekty regeneracji potreningowej.
  10. Załamanie metaboliczne.
  11. Antyoksydanty.
  12. Nutraceutyki.
  13. Woda.
  14. Sól.
  15. Alkohol.
  16. Naturalne substancje słodzące.
  17. Ksylitol.
  18. Erytrytol.
  19. Stewia.
  20. Przewodnik po witaminach i minerałach.
  21. Systemy żywieniowe.
    • Dieta Atkinsa.
    • Dieta South Beach.
    • Dieta Montignaca.
    • Dieta wegetariańska.
    • Dieta wegańska.
    • Najbardziej optymalny system żywieniowy.
  22. Charakterystyka suplementów diety.
    • Suplementy wspierające odbudowę stawów.
    • Boostery NO.
    • Kreatyna.
    • Beta-alanina.
    • Koncentraty węglowodanowe.
    • Suplementy białkowe.
    • Gainery

JAKUB MAURICZ

Mauricz.com

Najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA: mistrzyni UFC – Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova oraz Michała Materli, Izuagbe Ugonoha i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów publikowanych w czasopismach eksperckich, popularnonaukowych i lifestylowych.

Kurs jest opracowany w metodzie wykładowej. Poruszane zagadnienia poparte są konkretnymi przykładami, tak by każdy uczestnik mógł odzwierciedlić swoją sytuację.

Uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe