Dla kogo jest przeznaczony kurs?

• Trenerzy, instruktorzy, fizjoterapeuci, trenerzy odnowy biologicznej, trenerzy przygotowania motorycznego

•Dla dietetyków i specjalistów ds. Żywienia

•Dla fizjoterapeutów

Szkolenie poświęcone tematyce odżywiania. Rozpoczniemy od omówienia podstawowych informacji o składnikach odżywczych, by w końcu opowiedzieć, jak przy pomocy odpowiedniego odżywiania osiągnąć wymarzoną sylwetkę, poprawić wyniki sportowe, ale przede wszystkim ,żyć zdrowiej i czuć się lepiej.

Podczas czterostopniowego cyklu rozprawiamy się z wieloma mitami na temat diety i rozstrzygamy, czy pokaźna lista kontrowersyjnych produktów rzeczywiście nam szkodzi.

Szkolenie stanie się dla kursantów przewodnikiem po zagadnieniach żywieniowych, omawiając główne zasady tworzenia zdrowej, zbilansowanej diety i rolę poszczególnych makroskładników. Nauczymy jak konstruować diety w zależności od podejmowanego treningu. Skupimy się także na roli diet alternatywnych, przywołując ich efekty w określonych przypadkach. Omówimy zasady obowiązujące w układaniu posiłków przed- i potreningowych. Poświęcimy uwagę działaniu i efektywności odpowiedniej suplementacji, łącznie z omówieniem poszczególnych składników oraz ich roli w podjętym planie treningowym i sposobie żywienia.

Realizacja szkolenia we współpracy z

Mauricz.com Jakub Mauricz

Agenda szkolenia

  1. Rotacja węglowodanów 2.0 - Carb fat cycling.
  2. Fitness FAQ
    • Czy mogę ćwiczyć o pustym żołądku?
    • Optymalizacja spalania tkanki tłuszczowej
    • Zmęczenie - fizjologiczne aspekty oraz środki zaradcze
    • Jakie podejście dietetyczne lepiej wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, IF czy CBL?
    • Jak korzystać ze strategii IF?
    • Czy mogę uszczelniać jelita glutaminą przez cały rok?
    • Wagę gubi się łatwo, wystarczy mniej jeść, prawda?
    • Aeroby ze stałym tętnem są konieczne żeby spalić tłuszcz, prawda?
    • Czy dla utrzymania szybkiego metabolizmu musimy jeść często, ale małe porcje?
    • Słyszałem, że dieta LCHF to droga do zawału i miażdżycy?
    • Na śniadanie konieczne są węglowodany, prawda?
    • Czy da się jakoś przedłużyć działanie kawy na ludzki organizm?
    • Czy można wypić za dużo płynów?
    • Jakie połączenie kwasów tłuszczowych będzie najlepsze dla mojej dyscypliny?
  3. Demitologizacja największych przesłanek żywieniowych.
  4. Kaloria równa się kalorii - dlaczego nadużywanie systemu IIFYM może przyprawić o kłopoty.
  5. Tłuszcze nasycone są niezdrowe - różnica między kwasami nasyconymi, a kwasami trans.
  6. Piramida żywieniowa jest dobrze dobrana i powinna stanowić podstawę diety człowieka .
  7. Faza plateau jest podstawą do zwiększania aktywności fizycznej i ścinania kalorii w diecie.
  8. Insulinooporność i cukrzyca są powodowane jedynie przez nadmiar węglowodanów (w tym cukrów) w diecie.
  9. Niekonwencjonalne modele żywieniowe w sporcie.
    • IF.
    • CBL + IF - założenia.
    • CKD (5/2).
    • CBL według Johna Kiefera.
    • IIFYM.
  10. Pojęcie kalorii oraz związany z nimi biohacking.
  11. Rola fruktozy w metabolizmie sportowca.
  12. Metodyka superkompensacji węglowodanów.
  13. Dieta wysokowęglowodanowa - zalety i wady.
  14. Dieta wysokotłuszczowa - zalety i wady.
  15. Metodyka spalania tkanki tłuszczowej w zarysie żywieniowo-treningowym.
  16. Metodyka budowania masy mięśniowej w zarysie żywieniowo-treningowym.
  17. SuperFoods - jak realnie je klasyfikować.
  18. Schemat dietetyczno-suplementacyjny w sportach szybkościowo-wytrzymałościowych.
  19. Charakterystyka sportowców szybkościowo-wytrzymałościowych.
  20. Charakterystyka cech motorycznych zawodnika sportów szybkościowo-wytrzymałościowych.
  21. Dieta w sportach szybkościowo-wytrzymałościowych.
  22. Dietoterapia w sportach szybkościowo-wytrzymałościowych.
  23. Błędy popełniane przez sportowców.
  24. Podstawy konstruowania diety sportowców.
  25. Regulacja schematów żywieniowych.
  26. Suplementacja zawodnika sportów szybkościowo-wytrzymałościowych.
  27. Suplementacja pomocna w dietoterapii.
  28. Podsumowanie.
  29. Interpretacja badań klinicznych wraz z wdrożeniem zasad dietoterapii i dietetyki sportowej.
  30. Charakterystyka suplementów diety.
  31. Lipolityczne i termogeniczne spalacze tłuszczu.
  32. HMB.
  33. ALC.
  34. Probiotyki i prebiotyki.
  35. Boostery testosteronu.
  36. Suplementy kwasów tłuszczowych.
  37. Suplementy wspierające układ nerwowy.
  38. Suplementy wspierające regenerację nocną.
  39. Suplementy wspierające pracę układu pokarmowego.
  40. Suplementacja wspomagająca regenerację nadnerczy.
  41. Suplementacja funkcjonalna.

Trener

JAKUB MAURICZ

Mauricz.com

Najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA: mistrzyni UFC – Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova oraz Michała Materli, Izuagbe Ugonoha i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów publikowanych w czasopismach eksperckich, popularnonaukowych i lifestylowych.

Mauricz Training Center to miejsce wyjątkowe. Każde ze szkoleń jest dokładnie przeanalizowane, przemyślane i zaplanowane w najmniejszym detalu. Szkolenia z Mauricz Training Center pozwalają każdemu uczestnikowi budować kompetencje trenera, dietetyka czy fizjoterapeuty lub po prostu rozwijać się w swojej dyscyplinie sportowej.

Metody szkoleniowe

Kurs jest opracowany w metodzie wykładowej. Poruszane zagadnienia poparte są konkretnymi przykładami, tak by każdy uczestnik mógł odzwierciedlić swoją sytuację.

Uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe

Case studies

Szczegółowe informacje o szkoleniu znajdują się na stronie Bazy Usług Rozwojowych

UWAGA Fundacja pomaga w pozyskaniu środków zewnętrznych na sfinansowanie szkolenia

POZNAŃ

TORUŃ

WROCŁAW

SZCZECIN

KRAKÓW

ŁÓDŹ

KATOWICE

RZESZÓW

Koszt szkolenia

609,76 zł

+ 23% VAT

minimalna ilość uczestników 10 osób

  • 14 godz. szkoleniowych
  • Zaświadczenie

Szkolenie może być sfinansowane ze środków Unii Europejskiej.

Szkolenie jest w Bazie Usług Rozwojowych

Skontaktuj się z nami

+48 516 045 049

podkarpackafundacjarozwoju@gmail.com

TOP