Dla kogo jest przeznaczony kurs?

• Trenerzy, instruktorzy, fizjoterapeuci, trenerzy odnowy biologicznej, trenerzy przygotowania motorycznego

•Dla dietetyków i specjalistów ds. Żywienia

•Dla fizjoterapeutów

Szkolenie poświęcone tematyce odżywiania. Rozpoczniemy od omówienia podstawowych informacji o składnikach odżywczych, by w końcu opowiedzieć, jak przy pomocy odpowiedniego odżywiania osiągnąć wymarzoną sylwetkę, poprawić wyniki sportowe, ale przede wszystkim ,żyć zdrowiej i czuć się lepiej.

Podczas czterostopniowego cyklu rozprawiamy się z wieloma mitami na temat diety i rozstrzygamy, czy pokaźna lista kontrowersyjnych produktów rzeczywiście nam szkodzi.

Szkolenie stanie się dla kursantów przewodnikiem po zagadnieniach żywieniowych, omawiając główne zasady tworzenia zdrowej, zbilansowanej diety i rolę poszczególnych makroskładników. Nauczymy jak konstruować diety w zależności od podejmowanego treningu. Skupimy się także na roli diet alternatywnych, przywołując ich efekty w określonych przypadkach. Omówimy zasady obowiązujące w układaniu posiłków przed- i potreningowych. Poświęcimy uwagę działaniu i efektywności odpowiedniej suplementacji, łącznie z omówieniem poszczególnych składników oraz ich roli w podjętym planie treningowym i sposobie żywienia.

Realizacja szkolenia we współpracy z

Mauricz.com Jakub Mauricz

Agenda szkolenia

  1. Wszystko zaczyna się od diety.
  2. Dlaczego chorujemy?
  3. Dostosowanie diety do potrzeb aktywności fizycznej.
  4. Pokarmy zdrowe i niezdrowe to pojęcie względne, liczy się fizjologia.
  5. Nutrigenetyka i nutrigenomika.
  6. Zanim zaczniesz dietę – podstawy dietoterapii.
  7. Podwaliny kreowania diety idealnej.
  8. Rola wywiadu żywieniowego.
  9. Co ukazuje wprawna interpretacja wywiadu żywieniowego.
  10. Wyniki badań lekarskich przekładające się na ocenę stanu odżywienia.
  11. Higiena badań.
  12. Substancje antyżywieniowe i ich eliminacja.
    • Kwas fitynowy.
    • Remedium – fitaza.
    • Gluten i choroby układu pokarmowego.
    • Inne czynniki antyżywieniowe związane z przetworzonymi pokarmami.
    • Przykłady somatotypów mieszanych.
    • Żywienie dostosowane do somatotypów.
  13. Skąd ciało pobiera energię do funkcjonowania.
  14. Jak oszacować podaż energetyczną.
  15. Jak oszacować beztłuszczową oraz należną masę ciała.
  16. Charakterystyka makroskładników żywieniowych.
    • Węglowodany.
    • Dobre i złe źródła węglowodanów w diecie.
    • Błonnik.
    • Białko.
    • Dobre i złe źródła białek w diecie.
    • Tłuszcze.
    • Rodzaje kwasów tłuszczowych.
    • Światowe rekomendacje dotyczące spożycia tłuszczów
    • Dlaczego w sporcie sprinterskim nie zaleca się wysokiego spożycia omega-3.
    • Proporcje spożycia kwasów tłuszczowych w adaptacji sprinterskiej i wytrzymałościowej.
    • Dobre i złe źródła tłuszcze w diecie.
  17. Cholesterol - fakty i mity.
    • Rola cholesterolu w organizmie.
    • Cholesterol - kozioł ofiarny. Kto naprawdę ponosi winę za powikłania sercowo-naczyniowe?
  18. Witaminy i minerały.
    • Zalecane normy spożycia witamin i składników mineralnych.
  19. Rola insuliny.
  20. Cheatmeal/Re-feed.
  21. Częstotliwość posiłków - fakty i mity.
  22. Dieta Paleo.
  23. Dieta Samuraja.
  24. Suplementy diety - wprowadzenie.

Trener

JAKUB MAURICZ

Mauricz.com

Najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA: mistrzyni UFC – Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova oraz Michała Materli, Izuagbe Ugonoha i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów publikowanych w czasopismach eksperckich, popularnonaukowych i lifestylowych.

Mauricz Training Center to miejsce wyjątkowe. Każde ze szkoleń jest dokładnie przeanalizowane, przemyślane i zaplanowane w najmniejszym detalu. Szkolenia z Mauricz Training Center pozwalają każdemu uczestnikowi budować kompetencje trenera, dietetyka czy fizjoterapeuty lub po prostu rozwijać się w swojej dyscyplinie sportowej.

Metody szkoleniowe

Kurs jest opracowany w metodzie wykładowej. Poruszane zagadnienia poparte są konkretnymi przykładami, tak by każdy uczestnik mógł odzwierciedlić swoją sytuację.

Uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe

Case studies

Szczegółowe informacje o szkoleniu znajdują się na stronie Bazy Usług Rozwojowych

UWAGA Fundacja pomaga w pozyskaniu środków zewnętrznych na sfinansowanie szkolenia

POZNAŃ

TORUŃ

WROCŁAW

SZCZECIN

KRAKÓW

ŁÓDŹ

KATOWICE

RZESZÓW

Koszt szkolenia

609,79 zł

+ 23% VAT

minimalna ilość uczestników 10 osób

  • 14 godz. szkoleniowych
  • Zaświadczenie

Szkolenie może być sfinansowane ze środków Unii Europejskiej.

Szkolenie jest w Bazie Usług Rozwojowych

Skontaktuj się z nami

+48 516 045 049

biuro@podkarpackafundacjarozwoju.pl

TOP