EXOS PEROFORMANCE MENTORSHIP Moduł 2 ma na celu poszerzenie wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu zrozumienia systemu treningu EXOS zdobytej podczas modułu I. W trakcie 4-dniowego szkolenia skupimy się na rozwijaniu umiejętności i warsztacie pracy trenera przygotowania motorycznego z zakresu metodologii i progresji w treningu sportowym. W szerszym ujęciu omówimy zagadnienia związane z nauczaniem wzorców ruchowych, ukształtowaniem siły i mocy i obszarów energetycznych. Szczegółowej analizie poddamy sztukę pracy trenera oraz zasady komunikacji pomiędzy trenerem i podopiecznym. W trakcie zajęć praktycznych rozwinięte będą zasady treningu korekcyjnego według metodologii FMS.

• trenerów personalnych

• trenerów przygotowania motorycznego

• osób interesujących się motoryką ruchu

Po ukończeniu szkolenia EXOS PERFORMANCE MENTORSHIP Moduł 2 Uczestnik:

• posiada teoretyczną wiedzę z zakresu: - metodologii EXOS, - zaawansowanych technik kształtowania poruszania liniowego i wielokierunkowego oraz kształtowania mocy i siły; - pięciu faz treningu systemów energetycznych (ESD) , - zaawansowanych technik korekcji według metodologii FMS

• posiada następujące umiejętności praktyczne: - potrafi przygotować i prawidłowo przeprowadzić trening oparty o założenia metodologii EXOS z zastosowaniem zaawansowanych technik kształtowania ruchu oraz siły i mocy; - potrafi tworzyć profil zawodnika na podstawie przeprowadzonego testu i oceny sportowca; - potrafi zastosować zaawansowane techniki korekcji zgodne z metodologią FMS

• ma umiejętność ciągłego podnoszenia własnych kwalifikacji w odpowiedzi na rosnącą świadomość zdrowego życia swoich podopiecznych; posiada przygotowanie do sprawowania nad podopiecznym wieloaspektowej opieki trenerskiej, pozwalającej optymalnie wykorzystać potencjał osób, z którymi pracuje.

Optima Remigiusz Rzepka

Dzień I:

• Sesja współpracy trenerskiej.

• Najczęstsze dysfunkcje ruchu.

Dzień II:

• Zaawansowane metody kształtowania szybkości liniowej oraz wielokierunkowej.

• Kształtowanie siły i mocy z użyciem metod intensywnych i ekstensywnych.

Dzień III:

• Test i ocena sportowca – tworzenie profilu zawodnika.

• Rozwinięte programowanie Kształtowania Systemów Energetycznych, z przedstawieniem

pięciu faz treningu systemów energetycznych (ESD)

Dzień IV:

• Zaawansowane techniki korekcji według metodologii FMS

• Praktyczne przeprowadzenie jednostki treningowej przez Uczestnika

REMIGIUSZ RZEPKA

OPTIMA Remigiusz Rzepka

Doktor nauk medycznych w obszarze fizjoterapia. Koordynator przygotowania motorycznego Reprezentacji Narodowych w piłce nożnej, tenisie, siatkówce i koszykówce oraz w Reprezentacjach Młodzieżowych PZKosz.

Kurs jest opracowany w metodzie wykładowej.

Wrocław

Trzebownisko k/Rzeszowa