• Trenerów i osób ćwiczących, które chcą poszerzyć swój zakres wiedzy o odpowiednie przygotowanie motoryczne

•Fizjoterapeutów

•Trenerów przygotowania motorycznego

•Trenerów personalnych

•Osób rozpoczynających swoją przygodę z siłownią, chcących uniknąć popełniania błędów w planowaniu treningu

Dwupoziomowe szkolenie wprowadzające w tajniki prawidłowego prowadzenia treningu nastawionego na wszechstronny rozwój lub specjalizację z możliwością ukierunkowania wedle potrzeb. Zapoznając się z zagadnieniami z zakresu fizjologii wysiłku oraz biomechaniki, uzyskamy wiedzę, jaki wpływ mają rodzaj wysiłku oraz metody i techniki treningowe na budowanie pożądanych zdolności motorycznych.

W module pierwszym omówimy fizjologiczne podstawy kształtowania zdolności motorycznych, metody jakimi się je kształtuje oraz zarys podziału treningu od jednostki aż po cykle, z uwzględnieniem roli odpowiedniej równowagi między pracą a wypoczynkiem. Nauczymy się, jak przeprowadzać poprawną aktywację mięśniową i mobilizację układu ruchu.

Moduł drugi rozszerza omawiane zagadnienia, wyjaśniając konkretne schematy periodyzacji treningowej oraz ich zastosowania wedle celu trenującego. W części praktycznej zaprezentujemy ćwiczenia wielostawowe z użyciem ciężarów wolnych oraz omówimy ich rolę.

1. Planowanie i kontrolowanie wysiłku jako najważniejszy czynnik warunkujący i determinujący progres
  2. Periodyzacja - planowanie, czyli przejście od planu do wykonania
  3. Markery progresu i zmęczenia czyli kontrolowanie wysiłku: intensywność i objętość oraz częstotliwość i ich wzajemne relacja a progres.
  4. Cechy motoryczne człowieka: siła / szybkość / wydolność / wytrzymałość / gibkość / koordynacja ruchowa.
  5. Układ nerwowy a możliwości fizyczne, przewodzenie neuromotoryczne.
  6. Siła – rodzaje , metody kształtowania, element bazowy: siła maksymalna, siła eksplozywna, siła relatywna, siła absolutna, siła szybkościowa.
  7. Szybkość – rodzaje, metody kształtowania, element genetyczny: szybkość maksymalna, przyspieszenie, szybkość reakcji, szybkość siłowa.
  8. Moc – mezalians siły i szybkości, metody kształtowania, element neuromotoryczny.
  9. Wydolność – metody kształtowania, element regeneracyjny: warunki pracy tlenowej i beztlenowej, % zaangażowanie w zależności od intensywności pracy.
  10. Wytrzymałość – metody kształtowania, element psychiczny: wytrzymałość tlenowa, wytrzymałość beztlenowa, wytrzymałość siłowa, wytrzymałość szybkościowa.
  11. Gibkość i koordynacja ruchowa – metody kształtowania, element balansu i zdolności: naturalna gibkość, wrodzone możliwości, powierzchnie stawowe a możliwości, indywidualna budowa a możliwości.
  12. Budowa schematu treningowego: jednostka / mikro / makro /mezo cykl treningowy.
  13. Rozgrzewka jako fundament jednostki treningowej – co zawiera prawidłowa, aktywacja, mobilizacja, pobudzenie – schemat rozgrzewki.
  14. Mobilność stawów jako warunek prawidłowej techniki ćwiczeń, kompensacja negatywna, przykłady ćwiczeń mobilizujących poszczególne odcinki ciała.
  15. Oddychanie przeponowe jako warunek pozytywnego transferu siły z pkt A do B.
  16. Przykłady rozgrzewki dostosowane do jednostki treningowej ze względu na kształtowanie pożądanej cechy motorycznej.

Maciej Bielski

Szkolenia jest w Bazie Usług Rozwojowych