• osób pasjonujących się zdrowym stylem życia i aktywnością fizyczną, które chciałyby rozpocząć pracę w zawodzie jako trener

• trenerów oraz trenerów motoryki ruchu

• osób zajmujacych się propagowaniem zdrowego stylu życia, którzy wobec stale rosnących wyzwań i świadomości ćwiczących chcieliby udoskonalić swój warsztat pracy i otrzymać narzędzia do skutecznej i bezpiecznej pracy z podopiecznymi o różnych potrzebach

Celem szkolenia jest wielowymiarowe przygotowanie do efektywnej pracy w zawodzie trenera personalnego. Po ukończeniu szkolenia Trener Personalny Uczestnik:

• ma uporządkowaną wiedzę z zakresu świadomości ruchowej i żywieniowej pacjenta, wprawnej oceny sylwetki i wzorców ruchowych, wprowadzania odpowiednich ćwiczeń wraz z analizą postępów podopiecznego

• potrafi zidentyfikować potrzeby swoich klientów, samodzielnie opracować i prawidłowo przeprowadzić trening dostosowując jego poziom do sprawności ruchowej prezentowanej przez ćwiczącego

• ma umiejętność ciągłego podnoszenia własnych kwalifikacji oraz możliwość ukierunkowania przebiegu kariery w następujących kierunkach: specjalista treningu medycznego, dietetyk lub specjalista do spraw przygotowania motorycznego, rozumie znaczenie kompetencji interpersonalnych, pozwalających budować właściwe i długofalowe relacje z klientami.

Szkolenie zyskało akceptację Polskiego Związku Trenerów Personalnych, a co za tym idzie poparcie toku nauczania przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, będące dowodem na wysoką jakość i obiektywną wartość programu szkolenia.

1. Podstawy dietetyki i suplementacji.
  2. Anatomia funkcjonalna, ocena posturalna, techniki mobilizacji.
  3. Fizjologia wysiłku fizycznego z elementami biomechaniki.
  4. Podstawy konstruowania planów treningowych w budowie sylwetki: modele FBW i treningu dzielonego (BPS – Body Part Split, PPS – Push Pull Squat)
  5. Technika i biomechanika ćwiczeń wielostawowych angażujących dolną połowę ciała: przysiad i martwy ciąg / strategie mobilizacji / ćwiczenia akcesoryjne.
  6. Trening kondycyjny jako nieodzowny element kształtowania sylwetki: trening obwodowy oraz zastosowanie ćwiczeń z użyciem masy ciała.
  7. Technika i biomechanika ćwiczeń wielostawowych angażujących górną połowę ciała: wyciskanie, wiosłowanie, podciąganie / strategie mobilizacji / ćwiczenia akcesoryjne.
  8. Metodyka treningu siłowego i jego odmiany.
  9. Techniki i najlepsze ćwiczenia na rozwój mięśni ramion oraz brzucha.
  10. Charakterystyka treningu interwałowego o wysokiej intensywności oraz ćwiczenia w podwieszeniu.
  11. Planowanie i rozwój ścieżki zawodowej trenera personalnego z elementami marketingu, personal brandingu oraz sprzedaży.
  12. EGZAMIN praktyczny i teoretyczny.

JAKUB MAURICZ

Mauricz.com

Najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA: mistrzyni UFC – Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova oraz Michała Materli, Izuagbe Ugonoha i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów publikowanych w czasopismach eksperckich, popularnonaukowych i lifestylowych.

MACIEJ BIELSKI